Bayi Ajaib itu Kini Berumur 10 Tahun

Coba bandingkan dia dengan Microsoft

Kamis lalu Google berumur 10 tahun. Jika dia diibaratkan seorang anak, Google itu masih bau kencur. Dia bisa dibilang sebagai anak kemarin sore yang belum punya banyak pengalaman. Tapi jangan salah. Google adalah anak ajaib. Meskipun baru berumur satu dekade, sudah banyak catatan kesuksesan yang ditorehkannya.

Google kini adalah mesin pencari paling sukses. Banyak yang bilang dia akan mendominasi dunia komputer masa kini dan masa mendatang meskipun di sini masih ada Microsoft, rajanya piranti lunak.

Nah, koran ternama dari Amerika, New York Times mencoba membuat perbandingan bagaimana kinerja Google pada 10 tahun ini dibandingkan dengan mesin uang milik Bill Gates itu.

Umur Google: 10
Umur Microsoft: 33

Pendapatan Google pada empat kuartal terakhir: $19.6 milyar
Pendapatan Microsoft pada empat kuartal terakhir: $60.4 milyar
Pendapatan Microsoft pada saat berumur 10 tahun: $140 juta ($279 juta jika dikalkulasikan dengan nilai kini)

Pendapatan Google per jam dalam empat kuartal terakhir: $2.2 juta
Pendapatan Microsoft per jam dalam empat kuartal terakhir: $6.9 juta

Pendapatan bersih Google dalam empat kuartal terakhir: $4.85 milyar
Pendapatan bersih Microsoft dalam empat kuartal terakhir: $17.6 milyar

Karyawan Google sampai 30 Juni: 19,604
Karyawan Microsoft sampai 31 May: 89,809

Pendapatan Google per karyawan: $1 juta
Pendapatan Microsoft per karyawan: $672,000

Nilai pasar Google: $142 milyar
Nilai pasar Microsoft: $241 milyar

Perusahaan teknologi yang nilai pasarnya lebih besar dari Google: Microsoft, I.B.M. dan Apple

Jumlah pencarian di Google pada Juli 2008: 48.7 milyar
Jumlah pencarian di Microsoft pada Juli 2008: 2.3 milyar

Pencarian per jam di Google pada Juli 2008: 65 juta
Pencarian per jam di Microsoft pada Juli 2008: 3.1 juta

Dari angka-angka di atas kok keliatannya Google akan bisa menyaingi Microsoft, ya? Anda sepaham dengan saya?

53 thoughts on “Bayi Ajaib itu Kini Berumur 10 Tahun

  1. Wah saya sepaham juga mas.
    Kayaknya sekarang, apapun yg dilabeli dengan kata “google” bakal laku tiada lawan, apalagi embel2nya selalu gratis kalaupun ada iklan ditayangkan dengan cara elegant. ^_^

  2. Google hebat, tapi kalo ngeliat corporate imagenya Googole sekarang yang serba positif, jadi inget ma corporate imagenya Microsoft yang juga serba positif waktu masih berumur 10 tahun.

    Sekarang? Microsoft yg udah memonopoli hampir semua sudut dunia teknologi dianggap iblis, sementara Apple & Google malaikat. Google sekarang uda mulai menjalar kemana-mana, kita liat aja image perusahannya sepuluh tahun lagi.

    Intinya, monopoli itu sifat iblis. :P

  3. sepaham sih mas..
    tapi saya rasa menyaingi dalam bidang tertentu aja..
    kalo sampe google turun tangan juga ke ranah OS kan jadi ga lucu..

    sebelumnya sempet dipikir2..microsoft tu bener2 kayak monopoli..hampir di semua sektor dia ada..ckckck..

    search engine, OS, sopware pendukung, programming, messenger..
    kalo sempet dl jadi beli Facebook..ckckck..dasar..semua mau digarap

  4. hmm..ngikut ah, menurut prediksiku sih mang mbah google bakal bisa nyaingin Microsoft, plus didukung dengan integrasi google dengan mozilla..browser canggih yang didukung oleh search engine berkualitas..perpaduan fast and accuracy gitu lah..he..hee
    But let see..no body know what will happen next…

  5. apakah google juga melakukan nepotisme laiknya microsoft dulu dalam sejarahnya dan juga monopoli dalam bisnis..?
    :D

    **kabur**

  6. @21. chic
    Google sudah go public di Nasdaq, kodena GOOG. Awalnya harga per sahamnya cuma cepek dollar. Pernah nembus 600 dollar. (bayangkan, uang kita naik enam kali lipat kalo beli saham GOOG dan menjualnya saat itu). Kini sekitar 400 dollar. Mau main saham?

  7. Halo mas, saya baru gabung nih di blog ini.. tolong ya bantuannya..^^ btw, nice post.. dilengkapi dengan data” akurat.. hebat.. salut deh..

  8. selamat ulang tahun google hehehehehe,

    memang google patut di acungi jempol, dan pantas jadi search engine nomor satu, hampir setiap pengguna internet tahu google, contoh saja di indonesia, jika mencari sesuatu di internet, sudah ada istilah “googling aja” atau “tanya mbah google” hehehehe itu saja sudah membuktikan (dari satu negara) google sudah melekat di otak,

    apalagi kerjasamanya dengan firefox, dengan menjadi default search engine-nya… makin menjadikan google terdepan di antara penyedia search engine lainnya.

  9. Mencoba hampir tidak sepaham, he..he..
    Core bisnisnya google & microsoft saya fikir berbeda. Google = search engine, microsoft = sistem operasi. Meskipun microsoft punya search engine sendiri, tapi jelas itu hanya sampingan saja. Bukan untuk menumbangkan google. Justru menurut saya google dan microsoft sama-sama diuntungkan, bukan saling berebut pasar seperti halnya microsoft vs apple. Tak ada windows, google akan merosot. Tak ada google, microsof juga kurang menarik. Jadi mereka sedang bersimbiosis mutualisme. Btw, 10 tahun bukan bayi lagi kayaknya ya… Sudah anak-anak, dan sudah boleh diwajibkan sholat, hi..hi…

  10. Saya pernah mendengar kalo Google merekrut karyawan Microsoft dg gaji yg lebih tinggi (Sekjen-nya kan bekas Microsoft bukan. CMIIW). Hmm ada lowongan buat Google ga mas?

  11. Google memang hebat, kapan yak ada enterprenuer dari Indonesia yg bisa sukses seperti google ini??
    Btw met ultah aja buat Dik Google (padahal selama in banyak yg bilang oom atau paman atau pak de)

    http://rotyyu.tk

  12. ups, jangan salah google jg lg ngembangin OS, coba aja googling klu gk salah tahun depan akan di rilis..
    and ternyata 32% karyawannya mikocok ups microsoft mahsudnya adalah WNI, dan lebih dari 20% karyawan google adalah WNI.
    ternyata orang indonesia mampu bersaing ya dengan internasional..
    masalahnya kita orang IT di indonesia gk di hargai jadi lebih enak kabur aja ke luar negri yang jauh lebih menghargai kita..
    so klu orang indonesia pada kabur, mau jadi apa bangsa kita ini ???

  13. Salam kenal………

    Menurut saya artikel-artikel anda dahsyat dan men’cerah’kan, apalag buat masyarakat awam seperti saya ini.
    Meski saya adalah guru TIK di MAN Kotabaru namun aslinya (sesuai SK dari Depag) saya seharusnya ngajar agama karena sarjana agama, tapi berhubung di madrasah kami guru agamanya numpuk ya terpaksa harus ada yang mau ngajar mata pelajaran umum, termasuk saya apalagi karena saya orang baru di sekolah. Gak kerasa udah 3 tahun ngajar TIK & ajaibnya tahun tadi lulus sertifikasi guru sebagai guru TIK profesional (meski belum nerima tunjangannya) tanpa melalui proses diklat. Saya sendiri bingung.. Makanya saya mau belajar dari sampeyan biar nggak malu2in di depan anak2 kalo ngajar TIK terutama yg berkaitan dengan materi yg aneh2 selain itu ingin menimba pengalaman sampeyan terkait dengan penggunaan TIK secara maksimal tidak hanya di sekolah melainkan ke area lain yg lebih luas… mohon diterima ya sbagai murid, hehehehe!

    Terimakasih atas perhatiannya…
    Kalo sampeyan sempat dan ada waktu luang mohon sudi kiranya bertandang ke gubuk blog reot kami di http://www.elmuttaqie.wordpress.com agar dapat nantinya memberikan bimbingan dan tuntunan yang pas untuk calon murid sampeyan yang gagap teknologi ini.

    Sampai berjumpa kembali di waktu dan gelombang yang sama

    zainal muttaqien

  14. Kalau Google masih mempertahankan model bisnisnya seperti sekarang (gak suka maksa…kayak Microsoft kalau ngasih free software tapi maksa kita harus instal program tambahannya…….), kayaknya Microsoft bisa “putus” mas..

    Blogmu makin keren ajah mas…

  15. jumlah karyawannya masih jauh lebih sedikit mas dari microsoft. Tp mungkin lbh baik begitu ya, lht saja penghasilannya lebh gede ey.. meski kalu diperbandingakn dg jumlah karyawan kurang signifikan..

  16. @47. desahalaban
    Duh, ada yang nanya. Saya coba jawab ya.

    Dari halaman ini kita bisa memperoleh jawabannya:
    http://investor.google.com/fin_data.html

    Di situ kita bisa melihat bahwa pendapatan Google berasal dari iklan yang ada di Google web sites (66%) dan Google Network sites (31%). Google juga mendapatkan pemasukan dari pemberian lisensi mesin pencarinya ke berbagai korporat yang dinamakan Google Enterprise (3%).

    Hampir setiap hari kita melihat AdWords/AdSense yang tampil di berbagai situs/blog/halaman wev dan itulah sumber utama pendapatan Google.

    Semoga jawaban ini memuaskan. :)

  17. GOOGLE ANNOUNCES SECOND QUARTER 2008 RESULTS

    MOUNTAIN VIEW, Calif. – July 17, 2008 – Google Inc. (NASDAQ: GOOG) today announced financial results for the quarter ended June 30, 2008.

    “Strong international growth as well as sustained traffic increases on Google’s web properties propelled us to another strong quarter, despite a more challenging economic environment,” said Eric Schmidt, CEO of Google. “As we continue to focus on innovating in our core business of search, ads and apps, we also look forward to enhancing the experience of our users and expanding the reach of our advertisers and partners with new technologies and formats, particularly as our integration of DoubleClick gains momentum and creates new opportunities in display advertising and elsewhere.”

    Q2 Financial Summary

    Google reported revenues of $5.37 billion for the quarter ended June 30, 2008, an increase of 39% compared to the second quarter of 2007 and an increase of 3% compared to the first quarter of 2008. Google reports its revenues, consistent with GAAP, on a gross basis without deducting traffic acquisition costs, or TAC. In the second quarter of 2008, TAC totaled $1.47 billion, or 28% of advertising revenues.
    Google reports operating income, net income, and earnings per share (EPS) on a GAAP and non-GAAP basis. The non-GAAP measures, as well as free cash flow, an alternative non-GAAP measure of liquidity, are described below and are reconciled to the corresponding GAAP measures in the accompanying financial tables.

    * GAAP operating income for the second quarter of 2008 was $1.58 billion, or 29% of revenues. This compares to GAAP operating income of $1.55 billion, or 30% of revenues, in the first quarter of 2008. Non-GAAP operating income in the second quarter of 2008 was $1.85 billion, or 34% of revenues. This compares to non-GAAP operating income of $1.83 billion, or 35% of revenues, in the first quarter of 2008.

    * GAAP net income for the second quarter of 2008 was $1.25 billion as compared to $1.31 billion in the first quarter of 2008. Non-GAAP net income in the second quarter of 2008 was $1.47 billion, compared to $1.54 billion in the first quarter of 2008.

    * GAAP EPS for the second quarter of 2008 was $3.92 on 318 million diluted shares outstanding, compared to $4.12 for the first quarter of 2008 on 317 million diluted shares outstanding. Non-GAAP EPS in the second quarter of 2008 was $4.63, compared to $4.84 in the first quarter of 2008.

    * Non-GAAP operating income, non-GAAP operating margin, non-GAAP net income, and non-GAAP EPS are computed net of stock-based compensation (SBC). In the second quarter of 2008, the charge related to SBC was $273 million as compared to $281 million in the first quarter of 2008. Tax benefits related to SBC have also been excluded from non-GAAP net income and non-GAAP EPS. The tax benefit related to SBC was $48 million in the second quarter of 2008 and $51 million in the first quarter of 2008. Reconciliations of non-GAAP measures to GAAP operating income, operating margin, net income, and EPS are included at the end of this release.

    Q2 Financial Highlights

    Revenues – Google reported revenues of $5.37 billion for the quarter ended June 30, 2008, representing a 39% increase over second quarter 2007 revenues of $3.87 billion and a 3% increase over first quarter 2008 revenues of $5.19 billion. Google reports its revenues, consistent with GAAP, on a gross basis without deducting TAC.

    Google Sites Revenues – Google-owned sites generated revenues of $3.53 billion, or 66% of total revenues, in the second quarter of 2008. This represents a 42% increase over second quarter 2007 revenues of $2.49 billion and a 4% increase over first quarter 2008 revenues of $3.40 billion.

    Google Network Revenues – Google’s partner sites generated revenues, through AdSense programs, of $1.66 billion, or 31% of total revenues, in the second quarter of 2008. This represents a 22% increase over network revenues of $1.35 billion generated in the second quarter of 2007 and a 2% decrease over first quarter 2008 revenues of $1.69 billion.

    International Revenues – Revenues from outside of the United States totaled $2.80 billion, representing 52% of total revenues in the second quarter of 2008, compared to 48% in the second quarter of 2007 and 51% in the first quarter of 2008. Had foreign exchange rates remained constant from the first quarter of 2008 through the second quarter of 2008, our revenues in the second quarter of 2008 would have been $88 million lower. Had foreign exchange rates remained constant from the second quarter of 2007 through the second quarter of 2008, our revenues in the second quarter of 2008 would have been $249 million lower.

    Revenues from the United Kingdom totaled $774 million, representing 14% of revenue in the second quarter of 2008, compared to 15% in the second quarter of 2007 and 15% in the first quarter of 2008.

    Paid Clicks – Aggregate paid clicks, which include clicks related to ads served on Google sites and the sites of our AdSense partners, increased approximately 19% over the second quarter of 2007 and decreased approximately 1% over the first quarter of 2008.

    TAC – Traffic Acquisition Costs, the portion of revenues shared with Google’s partners, decreased to $1.47 billion in the second quarter of 2008. This compares to TAC of $1.49 billion in the first quarter of 2008. TAC as a percentage of advertising revenues was 28% in the second quarter, compared to 29% in the first quarter of 2008.

    The majority of TAC expense is related to amounts ultimately paid to our AdSense partners, which totaled $1.32 billion in the second quarter of 2008. TAC is also related to amounts ultimately paid to certain distribution partners and others who direct traffic to our website, which totaled $154 million in the second quarter of 2008.

    Other Cost of Revenues – Other cost of revenues, which is comprised primarily of data center operational expenses, amortization of intangible assets, credit card processing charges as well as content acquisition costs, increased to $674 million, or 13% of revenues, in the second quarter of 2008, compared to $624 million, or 12% of revenues, in the first quarter of 2008.

    Operating Expenses – Operating expenses, other than cost of revenues, were $1.64 billion in the second quarter of 2008, or 31% of revenues, compared to $1.53 billion in the first quarter of 2008, or 29% of revenues. The operating expenses in the second quarter of 2008 included $810 million in payroll-related and facilities expenses, compared to $809 million in the first quarter of 2008.

    Stock-Based Compensation (SBC) – In the second quarter of 2008, the total charge related to SBC was $273 million as compared to $281 million in the first quarter of 2008.

    We currently estimate stock-based compensation charges for grants to employees prior to July 1, 2008 to be approximately $1.1 billion for 2008. This does not include expenses to be recognized related to employee stock awards that are granted after July 1, 2008 or non-employee stock awards that have been or may be granted. We currently anticipate that dilution related to all equity grants to employees will be at or below 2% this year.

    Operating Income – GAAP operating income in the second quarter of 2008 was $1.58 billion, or 29% of revenues. This compares to GAAP operating income of $1.55 billion, or 30% of revenues, in the first quarter of 2008. Non-GAAP operating income in the second quarter of 2008 was $1.85 billion, or 34% of revenues. This compares to non-GAAP operating income of $1.83 billion, or 35% of revenues, in the first quarter of 2008.

    Interest Income and Other, Net – Interest income and other was $58 million in the second quarter of 2008, compared with $167 million in the first quarter of 2008. The decrease was primarily related to lower yields on our cash balances, as well as lower average cash balances as a result of cash used in the first quarter to acquire DoubleClick; lower net realized gains on the sale of our marketable securities; and an increase in expenses as a result of more activity under our foreign exchange risk management program.

    Net Income – GAAP net income for the second quarter of 2008 was $1.25 billion as compared to $1.31 billion in the first quarter of 2008. Non-GAAP net income was $1.47 billion in the second quarter of 2008, compared to $1.54 billion in the first quarter of 2008. GAAP EPS for the second quarter of 2008 was $3.92 on 318 million diluted shares outstanding, compared to $4.12 for the first quarter of 2008, on 317 million diluted shares outstanding. Non-GAAP EPS for the second quarter of 2008 was $4.63, compared to $4.84 in the first quarter of 2008.

    Income Taxes – Our effective tax rate was 24% for the second quarter of 2008.

    Cash Flow and Capital Expenditures – Net cash provided by operating activities for the second quarter of 2008 totaled $1.77 billion as compared to $1.78 billion for the first quarter of 2008. In the second quarter of 2008, capital expenditures were $698 million, the majority of which was related to IT infrastructure investments, including data centers, servers, and networking equipment. Free cash flow, an alternative non-GAAP measure of liquidity, is defined as net cash provided by operating activities less capital expenditures. In the second quarter of 2008, free cash flow was $1.07 billion.

    We expect to continue to make significant capital expenditures.

    A reconciliation of free cash flow to net cash provided by operating activities, the GAAP measure of liquidity, is included at the end of this release.

    Cash – As of June 30, 2008, cash, cash equivalents, and marketable securities were $12.7 billion.

    On a worldwide basis, Google employed 19,604 full-time employees as of June 30, 2008, up from 19,156 full-time employees as of March 31, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s